මුල් පිටුව උණුසුම් පුවත් කොමඩුවලින් මේ දේවල් වෙනබව ඔබ දැන සිටියාද?

කොමඩුවලින් මේ දේවල් වෙනබව ඔබ දැන සිටියාද?

0
watermelon

ශ්‍රී ලංකාවේ ද හොඳින් වැවෙන ‘කොමඩු’ යනු පෝෂ්‍ය පදාර්ථවලින් පිරි ප්‍රතිඔක්සිකාරක පලතුරකි. එමගින් ශරීරයේ සජලනයට සහාය වීමට අමතරව, එමගින් ඇතැම් සෞඛ්‍ය ගැටලු වළක්වා ගැනීමට ද හැකියාව පවතී.

කොමඩු බොහෝ රටවල් අතර ප්‍රකට පලතුරකි. මීට වසර 4,000 කට පෙර ඊසානදිග අප්‍රිකාවේ කොමඩු මුලින්ම ගෘහාශ්‍රිතව ඇති බව විශ්වාස කෙරේ.

පැණිරසයෙන් යුත් ඉස්ම සහිත මෙම කොමඩු, දැඩි උණුසුම් කාලගුණයකදී තුළ ඔබේ පිපාසය සංසිඳුවා ගැනීමට අපූරු ය . එමගින් ප්‍රතිඔක්සිකාරක මෙන්ම විටමින් A සහ ​​C ඇතුළු පෝෂ්‍ය පදාර්ථවලින් ද පිරී පවතී.

ප්‍රධාන ලෙසම කොමඩුවලින් ලැබෙන වාසි 9ක් ඇත. කෙසේවෙතත් මේ පිළිබඳ තවදුරටත් අධ්‍යයනයන් අවශ්‍ය වේ.

1. සිරුර සජලනයට උපකාරී වීම

ඔබේ ශරීරය නිසි ලෙස ක්‍රියාත්මක වීමට සජලනය වීම වැදගත් වේ. ශරීර උෂ්ණත්වය නියාමනය, සාමාන්‍ය ඉන්ද්‍රිය ක්‍රියාකාරිත්වය, සෛල වෙත පෝෂ්‍ය පදාර්ථ බෙදා හැරීම සහ අවදියෙන් සිටීමට නම් ප්‍රමාණවත් සජලනය අවශ්‍ය ය. කොමඩුවල 92%ක් ජලයෙන් සමන්විත ය. එය දෛනික ජල පරිභෝජනය සඳහා විශිෂ්ට තේරීමකි. තවද, එහි ඉහළ ජල අන්තර්ගතය නිසා, මෙම කොමඩුවල ඇත්තේ අඩු කැලරි ඝනත්වයකි. කොමඩු වැනි අඩු කැලරි ඝණත්වය සහිත බීමක් පානය කිරීමෙන් දිගු වේලාවක් බඩ පිරුණු හැඟීමක් ඇති කර ගැනීමෙන් ඔබේ සිරුරේ බර කළමනාකරණයට ද එය උපකාරී වනු ඇත.

2. පෝෂ්‍ය පදාර්ථ සහ ප්‍රයෝජනවත් ශාක සංයෝගවලින් පිරී තිබීම

කොමඩුවල පොටෑසියම්, මැග්නීසියම් සහ විටමින් A සහ ​​C ඇතුළු විවිධ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු වේ. එහි කැලරි ප්‍රමාණයද සාපේක්ෂව අඩුය. කෝප්පයකට 46ක් (ග්‍රෑම් 152ක්) පමණක් අඩංගු වේ.

කැට ලෙස කපාගත් කොමඩු කෝප්පයක (ග්‍රෑම් 152) පෝෂ්‍ය පදාර්ථ මෙසේය.

  • කැලරි: 46
  • කාබෝහයිඩ්රේට්: 11.5 ග්‍රෑම්
  • තන්තු: 0.6 ග්‍රෑම්
  • සීනි: 9.4 ග්‍රෑම්
  • ප්රෝටීන්: 0.9 ග්‍රෑම්
  • මේදය: 0.2 ග්‍රෑම්
  • විටමින් A: දෛනික අවශ්‍යතාවෙන් 5%
  • විටමින් C: දෛනික අවශ්‍යතාවෙන් 14%
  • පොටෑසියම්: දෛනික අවශ්‍යතාවෙන් 4%
  • මැග්නීසියම්: දෛනික අවශ්‍යතාවෙන් 4%

කොමඩු Citrulline වලින් පොහොසත් ය. එය ව්‍යායාම කාර්ය සාධනය වැඩි දියුණු කළ හැකි ඇමයිනෝ අම්ලයකි. ඊට අමතරව, එය විටමින් C, carotenoids, lycopene, සහ cucurbitacin E ඇතුළු ප්‍රතිඔක්සිකාරකවලින් පොහොසත් ය. මෙම සංයෝග නිදහස් රැඩිකලුන් සමඟ සටන් කිරීමට උපකාරී වේ. මෙම සංයෝග ඔබේ සිරුරේ එකතු වුවහොත් ඔබේ සෛලවලට හානි කළ හැකි අස්ථායී අණු ය. කාලයාගේ ඇවෑමෙන්, මෙම හානිය දියවැඩියාව, හෘද රෝග සහ පිළිකා වැනි තත්වයන්ට හේතු විය හැකි බව පැවසසේ.

3. පිළිකා නාශක බලපෑම්

කොමඩු වල ඇතැම් පිළිකාවලට එරෙහිව සටන් කළ හැකි ශාක සංයෝග අඩංගු වේ. කෙසේ වෙතත්, ඒ පිළිබඳ තවත් අධ්‍යයන අවශ්‍ය බවද පැවසේ. ලයිකොපීන් සහ කුකර්බිටැසින් ඊ ඇතුළු කොමඩුවල ඇති ශාක සංයෝග කිහිපයක් පිළිකා නාශක බලපෑම් ඇති කළ හැකිය. ලයිකොපීන් සිරුරට ලබාගැනීමෙන් පුරස්ථි ග්‍රන්ථි සහ මහා බඩවැලේ පිළිකා වැනි ඇතැම් පිළිකා වර්ග අවදානම්වලට ලක්වීම අඩු බවට අධ්‍යයනවලින් සොයාගෙන ඇත. සෛල බෙදීම ප්‍රවර්ධනය කරන හෝමෝනයක් වන ඉන්සියුලින් වැනි වර්ධන සාධකයක් (IGF) ලෙස රුධිර මට්ටම් අඩු කිරීමෙන් ලයිකොපීන් ක්‍රියා කරන බව විශ්වාස කෙරේ. සැලකිය යුතු ලෙස, සෛල බෙදීම පාලනය කළ නොහැකි වූ විට පිළිකා ඇතිවේ. මීට අමතරව, Cucurbitacin E මගින් පිළිකා සෛල ස්වයංක්‍රීයකරණය ප්‍රවර්ධනය කිරීම මගින් ගැටිති වර්ධනයට බාධා කරයි. ස්වයංක්‍රීයකරණය යනු ඔබේ ශරීරය හානියට පත් සෛල ඉවත් කරන ක්‍රියාවලියයි.

4. හෘද සෞඛ්‍යය වැඩිදියුණු කරයි

කොමඩුවල ඇති පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කිහිපයක් හෘද සෞඛ්‍යයට සහාය වේ. ලොව පුරා සිදුවන මරණවලට ප්‍රධානතම හේතුව හෘද රෝගයි. අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ කොමඩුවල ඇති ලයිකොපීන් කොලෙස්ටරෝල් සහ රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට උපකාරී වන බවයි. ඔබේ ශරීරයේ නයිට්‍රික් ඔක්සයිඩ් මට්ටම වැඩි කළ හැකි ඇමයිනෝ අම්ලයක් වන citrulline ද කොමඩු වල අඩංගු වේ. නයිට්‍රික් ඔක්සයිඩ් ඔබේ රුධිර වාහිනී ප්‍රසාරණය කිරීමට උපකාරී වන අතර එය රුධිර පීඩනය අඩු කරයි. කොමඩුවල ඇති අනෙකුත් හෘද සෞඛ්‍ය සම්පන්න විටමින් සහ ඛනිජ වර්ග මැග්නීසියම්, පොටෑසියම් සහ විටමින් A, B6 සහ C ඇතුළත් වේ.

5. දැවිල්ල සහ ඔක්සිකාරක ආතතිය අඩු කිරීම

ප්‍රදාහය බොහෝ නිදන්ගත රෝග සඳහා ප්‍රධාන සාධකයකි. කොමඩුවල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක, ලයිකොපීන් සහ විටමින් සී සංයෝගය දැවිල්ල සහ ඔක්සිකාරක හානි අඩු කිරීමට උපකාරී වේ .  කොමඩුවල, සිරුරේ දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වන සංයෝග අඩංගු වන අතර ඒවායින් ඉහළ මට්ටම් රෝග රැසකට සම්බන්ධ වේ.

6. අක්ෂි පරිහානිය වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ

කොමඩු ලයිකොපීන් සංයෝගය ඔබේ ඇස්වලට ප්‍රතිලාභ ලබා දෙන පලතුරකි. වයස් ආශ්‍රිත අක්ෂි පරිහානිය (AMD) යනු වැඩිහිටි වැඩිහිටියන්ගේ අන්ධභාවයට හේතු විය හැකි පොදු අක්ෂි ගැටලුවකි. අක්ෂි සෛලවලට ලයිකොපීන් සමඟ ප්‍රතිකාර කළ එක් පරීක්ෂණ නල අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ එය සෛලවලට හානි කිරීමට හේතුකාරකවල ධාරිතාව අඩු කරන බවයි.

7. මාංශ පේශි වේදනාව සමනය කළ හැකිය

කොමඩු වල අඩංගු ඇමයිනෝ අම්ලයක් වන Citrulline, ව්‍යායාම කාර්ය සාධනය වැඩි දියුණු කර මාංශ පේශි වේදනාව අඩු කරයි. එය අතිරේකයක් ලෙස ද ලබා ගත හැකිය. මෙම සංයෝගය රුධිර වාහිනී පුළුල් කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ඔබේ ශරීරය හරහා රුධිරය පොම්ප කිරීමට ඔබේ හදවතට වෙහෙස මහන්සි වී වැඩ කිරීමට අවශ්‍ය නොවේ.

8. සමේ සෞඛ්යයට උපකාර විය හැක

කොමඩුවල අඩංගු විටමින් A සහ ​​C සමේ නිරෝගී බවට වැදගත් වේ. විටමින් C සිරුරට ලැබෙන විට  ඔබේ ශරීරය කොලජන් සෑදීමට උපකාරී වේ. ඔබේ සම නිරෝගීව තබා හිසකෙස් ශක්තිමත් කරයි. කොමඩුවල ඇති පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කිහිපයක් හිසකෙස් සහ සමේ සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කරයි, නමුත් වැඩිදුර පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

9. ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරයි

කොමඩුවල ජලය විශාල ප්‍රමාණයක් සහ තන්තු කුඩා ප්‍රමාණයක් අඩංගු වේ. මේ දෙකම සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර ජීර්ණයට අවශ්‍ය වේ. තන්තු ඔබේ බඩවැල් ක්‍රමවත්ව තබා ගැනීමට උපකාරී වන අතර ජලය ඔබේ ආහාර ජීර්ණ පද්ධතිය හරහා අපද්‍රව්‍ය වඩාත් කාර්යක්ෂමව ගෙන යයි. කොමඩුවල ඇති තන්තු සහ ජල අන්තර්ගතය නිතිපතා මලපහ කිරීමට සහාය වීමෙන් ඔබේ ආහාර ජීර්ණයට උපකාරී වේ.

 

 

සංජීවනී එදිරිසිංහ

අදහස් නැත

ඔබේ අදහස් දක්වන්න.Cancel reply

Exit mobile version